Cognitief trainen

“Het anders leren denken”

Inzicht in je denkpatronen

Je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Vervolgens leer je hoe je gedachten die ongewenste gevoelens geven om kunt buigen naar gedachten die wél gewenste gevoelens met zich meebrengen.

Het doel van cognitieve therapie is dus het aanleren van helpende denkpatronen. Als mensen hun manier van denken veranderen, dan verandert ook hoe zij zich voelen. Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van cognitieve gedragstherapie. Uit dat onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij het behandelen van bijvoorbeeld angsten en depressie.

Hulp bij het anders leren denken

Het onderzoeken van je negatieve gedachtes en deze leren ombuigen naar positieve gedachtes waardoor je weer rust gaat ervaren. wil je hier hulp bij?

Aandachtgerichte therapie mindfulness: (MBCT)

“Mindfulness betekent je aandacht richten op een bepaalde manier: bewust, in het hier en nu, en zonder oordeel.” – Jon Kabat-Zinn –

Aandachtgerichte Cognitieve Therapie is een behandeling waarin je leert om gevoelens en gedachten onder ogen te komen. Je leert automatismen die je innerlijke onrust gaande houden, te doorbreken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hierdoor de kans dat je terugvalt in een depressie of een angststoornis met 75% afneemt. De basis is heel eenvoudig: aandacht geven aan wat er is in het hier en nu. Dat vergt echter flinke training en is niet gemakkelijk. Het vraagt inzet, discipline en doorzettingsvermogen.

Voor wie?

Veel mensen kunnen er baat bij hebben, te denken valt onder andere aan mensen met:

 • Meerdere depressies die willen leren hoe ze een volgende depressie kunnen voorkomen;
 • Angst en spanningsklachten;
 • Chronische vermoeidheid en pijnklachten;
 • Burn-out;
 • Slapeloosheid.
  Belangrijk is dat uw klachten in een eerdere therapie zijn behandeld, maar niet helemaal zijn verdwenen.

Doel

 • Leren los te komen van uw automatische piloot in het dagelijks leven en in het omgaan met uw klachten.
 • Leren accepteren van het hier-en-nu.
 • Leren gevoelens van onbehagen te verdragen.
 • Leren meer ‘in uw lichaam’ te komen, waardoor u grenzen eerder kunt herkennen en minder ‘in uw hoofd zit’.
 • Leren op een afstandje te kunnen kijken naar gedachten, gevoelens en automatische neigingen, waardoor u de negatieve spiraal van piekeren kunt doorbreken en bewust uw gedrag kunt kiezen (in plaats van een automatische reactie).

Pin It on Pinterest